Top

Winterstand uitgelegd

Veel leveranciers van ventilatoren zullen u zeggen dat het in de winterperiode zinvol is om plafondventilatoren andersom te laten draaien, vaak wel de winterstand genoemd. Dit heeft te maken met het fenomeen van thermische stratificatie en het feit dat met name de kleine ventilatoren (als bij u thuis) maar 3 standen hebben en eigenlijk gemaakt zijn om te koelen. In de normale  draaistand is de luchtbeweging in de winter niet altijd prettig omdat de luchtsnelheid vaak te hoog is. Op het moment dat u de ventilator achteruit laat draaien, verplaatst de ventilator minder lucht en creëert het een lagere luchtsnelheid, wat nodig is om warme lucht te kunnen verplaatsen. Bij een te hoge luchtsnelheid koelt deze af, precies wat u niet wilt als het koud is. Daarom noemen ze dit doorgaans de winterstand.

 

Winterstand en HVLS ventilatoren

De ‘winterstand’ is dus eigenlijk een mogelijkheid om koelende plafondventilatoren ook in de winter nuttig te maken. Het gebrek aan aantal snelheden en luchtverplaatsingscapaciteit ligt ten grondslag aan dit gegeven, wat de reden is voor ons om niet automatisch in dergelijk advies mee te gaan als het gaat om grote HVLS ventilatoren. Het is namelijk de lage snelheid van de ventilator en het volume lucht dat het verplaatst, wat bepalend is voor het vermogen om te destratificeren, ofwel de warme lucht naar beneden te drukken en te circuleren tot er een homogene temperatuur verdeling ontstaat. Het is niet per definitie de draaistand van de ventilator dat dit mogelijk maakt. Ook is uw woonkamer niet te vergelijken met een gebouw van 8 of meer meter hoog.

 

Klimatisering is maatwerk

Dat is voor ons de reden voor het schrijven van deze blog en mensen goed te informeren hierover. Klimatisering blijft maatwerk, waarbij goed advies essentieel is. Het gevaar van verkeerd advies is een slecht resultaat en daarmee niet de opbrengst die u voor ogen heeft. Minder effectiviteit is minder energiebesparing. Dus als u eraan denkt om in uw grote ruimte grote ventilatoren te plaatsen, denk dan ook groot. Het advies van kleine ventilatoren in huiskamers werkt niet altijd in een grote hal en kan daarom niet 1 op 1 overgenomen worden. Een HVLS ventilator is écht ontworpen om op zeer lage snelheid heel veel lucht te verplaatsen. De grootte, het aantal bladen en/of het bladontwerp zijn daarbij bepalend voor de individuele prestaties.

 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie omtrent dit onderwerp, neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.