Top

Wat zijn HVLS ventilatoren?

Ze hebben vele namen. Stalventilator, magazijnventilator, sportventilator…  Echt, gigantisch grote ventilatoren. Kenners verwijzen naar deze plafondventilatoren met de initialen HVLS. Maar wat zijn HVLS ventilatoren en waarom zijn ze nodig?

 

Grote industriële plafondventilatoren

HVLS ventilatoren, ofwel Hoog Volume Lage Snelheid ventilatoren, zijn grote plafondventilatoren die zijn ontworpen om een enorme hoeveelheid lucht bij lage rotatiesnelheid te verplaatsen. Deze mechanische ventilatoren hebben doorgaans een diameter tussen 2,4 en 7,3 meter en zijn initieel ontworpen om een koeleffect te kunnen bieden aan grote, open ruimtes zoals magazijnen, fabrieken en koeienstallen. HVLS plafondventilatoren bestaan al sinds eind jaren ’90, maar de klimaatopwarming en energietransitie hebben in Europa geleid tot een toename in vraag en populariteit. Als gevolg daarvan zien we ze niet alleen meer, maar worden ook de toepassingen steeds meer divers.

 

Hoe werken HVLS ventilatoren

Vanzelfsprekend denken veel mensen allereerst aan de zomer, maar dat is eigenlijk iets te kort door de bocht. HVLS ventilatoren zijn het hele jaar door nuttig te gebruiken. In de warme maanden draaien ze sneller en zorgt de aangename bries voor een verkoelend effect van zo’n 6 graden. Het is algemeen bekend dat bij hoge temperaturen de productiviteit van werknemers afneemt en het aantal werk gerelateerde fouten toeneemt. Ze kunnen daarom oprecht het verschil maken tussen een onveilige, onproductieve omgeving en een plezierige werkplek. Als het buiten kouder is, helpen HVLS ventilatoren bij destratificatie. Hiervoor is een lage luchtsnelheid nodig, ongeacht de draaistand. De warme lucht tegen het plafond wordt dan naar beneden gedrukt en gecirculeerd. Deze luchtmenging zorgt ervoor dat de warmte die aan het plafond van uw gebouw zit, gelijkmatig wordt verdeeld.

 

Het verschil tussen HVLS ventilatoren en plafondventilatoren voor thuis

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen HVLS ventilatoren en het soort ventilator dat u in uw woon- of slaapkamer heeft: grootte en rotatiesnelheid. Plafondventilatoren voor thuis zijn veel kleiner, draaien veel sneller en verplaatsen véél minder lucht dan industriële HVLS ventilatoren.

Grote HVLS ventilatoren draaien zo ongeveer tussen de 10 en 80 toeren per minuut. Ter vergelijking, een plafondventilator thuis draait ongeveer 200 keer rond per minuut, staande ventilatoren zelfs meer dan 1.000 keer. Het andere belangrijk verschil is de luchtverplaatsing, een meting die in kubieke meter per uur (m³/u) wordt aangegeven. Terwijl een gewone plafondventilator op maximale snelheid ongeveer 10.000 m³/u genereert, kan een grote HVLS ventilator wel 500.000 m³/u genereren. Dat is 50 keer zoveel dan uw plafondventilator thuis!

 

De voordelen van HVLS ventilatoren

We weten dus dat HVLS-ventilatoren veel lucht verplaatsen, maar hoe kunnen deze grote ventilatoren u nog meer helpen? Nou, met kostenbesparingen bijvoorbeeld! Onze HVLS ventilatoren verbruiken erg weinig. Dit is mooi, maar de kracht zit ‘m eigenlijk in de samenwerking met uw HVAC syteem. Deze werkt met HVLS ventilatoren veel effectiever. Doordat ze uw verwarming of airco ontlasten bespaart u het hele jaar door geld. Het installeren van HVLS ventilatoren in uw bedrijf kan zelfs 30% of meer energiebesparing opleveren!

Naast een verlaging van de energiekosten, zorgen HVLS ventilatoren ook voor meer thermisch comfort en een betere luchtkwaliteit. Nare geuren verdwijnen. Werknemers blijven gezond, comfortabel en productiever. Condens en vocht krijgt geen kans, waardoor de werkomgeving veilig blijft en de productkwaliteit niet in gevaar komt. Allemaal voordelen die tot kostenbesparingen kunnen leiden waar u in eerste instantie niet bij stil staat. Denk daaraan bij uw investeringsaanvraag intern, deze voordelen maken de terugverdientijd nog korter.

 

Waar zijn HVLS ventilatoren geschikt

HVLS ventilatoren kunnen bijna overal geplaatst worden, maar komen het best tot hun recht in grote gebouwen en hoge plafonds. Denk daarbij bijvoorbeeld aan distributiecentra, magazijnen, productiebedrijven, fitnesscentra, sporthallen, showrooms, en vele andere locaties die aan de omschrijving voldoen. De HVLS ventilatoren functioneren het beste in grote open ruimtes met zo min mogelijk obstakels of obstructies van de luchtstroom.

 

Waarom voor Annerson gaan?

Met meer dan 10 jaar kennis en ervaring is Annerson oprecht een specialist te noemen. Wij weten van wanten! Daarom weten we wat goed is voor onze klanten. Met Hunter hebben we de meest vertrouwde naam in huis in de plafondventilatorindustrie. Het Amerikaanse Hunter is opgericht in 1886 en is de uitvinder van de plafondventilator. Het bedrijf kenmerkt zich door het innovatieve karakter, de bewezen kwaliteit en de korte levertijden.

 

De HVLS ventilatoren van Hunter zijn de beste en meest efficiënte in de markt. Sterker nog, ze hebben zoveel vertrouwen in hun producten dat ze deze ondersteunen met een levenslange garantie. En dat is niet alles. Naast HVLS ventilatoren hebben we een compleet assortiment van klein naar groot. Zo hebben wij voor iedere toepassing een oplossing. Mooi toch?!

 

 

Kom vandaag nog in contact met een specialist !