Top

Vocht bestrijden met HVLS ventilatoren

Temperatuur- en vochtigheidsregeling is erg belangrijk voor industriële en commerciële locaties. Te veel vocht in uw pand kan de kwaliteit van bepaalde producten beïnvloeden, zoals bederfelijke artikelen die verloren gaan, schimmel of bacteriegroei ontwikkelen door vocht. Vochtigheid zorgt er ook voor dat werknemers of klanten zich ongemakkelijk en bezweet voelen.

 

Ventilatoren met hoog volume en lage snelheid (HVLS ventilatoren) zijn een goede manier om de temperatuur en vochtigheid te beheersen. Dit geldt met name voor grote gebouwen, grote open ruimtes en hoge plafonds die het moeilijk maken voor verwarmingsinstallaties, ventilatie en airconditioning (HVAC) om snel en effectief te werken.

 

Als uw commerciële of industriële locatie last heeft van vocht of condensvorming, kunnen HVLS ventilatoren de juiste oplossing zijn voor uw gebouw.

 

Wat zijn HVLS ventilatoren?
HVLS ventilatoren zijn een bepaald soort industriële plafondventilator met afmetingen die variëren van 2,5 meter tot 7,3 meter in diameter. De motoren werken veelal met snelheden tussen 10 en 80 toeren per minuut.

Vanwege hun grote formaat is de lage rotatiesnelheid van de HVLS ventilator voldoende om grote hoeveelheden lucht breed naar de vloer te duwen. Wanneer het de vloer bereikt gaat de luchtstroom in alle richtingen van het centrum vandaan tot het weer omhoog gaat en vervolgens boven de ventilator aangezogen wordt. Doordat deze luchtstroom zich blijft herhalen ontstaat er een goede luchtcirculatie, dat leidt tot meer thermisch comfort en een betere luchtkwaliteit.

 

HVLS ventilatoren, HVAC en vochtigheid
HVLS ventilatoren worden vaak gebruikt in combinatie met HVAC apparatuur zoals airconditioning, verwarmings- en ventilatiesystemen, en alle andere apparatuur die de temperatuur- en vochtigheid kan regelen. Tijdens de warmere seizoenen helpen HVLS ventilatoren koudere lucht van airconditioners te verspreiden of de binnenlucht af te koelen door de luchtstroom te bevorderen. In de koelere seizoenen winnen HVLS ventilatoren warmte terug door de temperatuur in een gebouw te egaliseren.

Door de luchtcirculatie in uw gebouw te verbeteren, vermindert u de effecten van vochtigheid in uw bedrijf. De gebouweigenschappen, het klimaat en de activiteiten die plaatsvinden, bepalen hoe gevoelig u bent voor overtollig vocht in de lucht. HVLS ventilatoren gaan vocht tegen door effectieve luchtcirculatie en verdampingskoeling te bevorderen. Een toenemende luchtstroom in binnenruimtes bevordert de verdamping van vocht.

 

Voordelen bij het gebruik van HVLS ventilatoren
Door de luchtvochtigheid te beheersen, kunt u profiteren van de volgende voordelen:
Bescherm bederfelijke goederen: Producten als voedsel, papier en onbehandeld hout ontwikkelen schimmel en bacteriegroei vanwege de hoge luchtvochtigheid. Voorraadderving op basis van onherstelbare schade door vochtige omstandigheden, gaat ten koste van de winst.
Voorkom roest en corrosie: Verschillende soorten metalen corroderen in zeer vochtige ruimtes. Ook uw apparatuur en gereedschappen worden aangetast.
Creëer een comfortabele omgeving: Vocht zorgt ervoor dat mensen in uw ruimte zweterig en plakkerig aanvoelen, wat oncomfortabel kan zijn. HVLS ventilatoren creëren een verkoelend effect van 6 tot 8 graden terwijl het vochtgehalte in de lucht wordt verminderd.
Verlaag de energiekosten: Met HVLS ventilatoren kunt u HVAC systemen effectiever laten werken, en tegelijkertijd de energiekosten het hele jaar door effectief te verlagen.
Vermijd irriterende stoffen voor de luchtwegen door stilstaande lucht: Overtollig vocht leidt tot schimmel, meeldauw en groei van bacteriën en virussen. Dit kan leiden tot allergieën, irritatie van de luchtwegen of zelfs de verspreiding van virale ziekten vergemakkelijken.
Pak veiligheidsrisico’s aan: Luchtstagnatie en ongecontroleerde temperaturen leiden tot gevaren zoals gladde vloeren en beschadigde apparatuur. De luchtstroom die door HVLS ventilatoren wordt gegenereerd, leidt tot een snellere verdamping van vocht, waardoor er een veiligere omgeving ontstaat.

 

De juiste HVLS ventilator kiezen
Iedere HVLS ventilator heeft bepaalde eigenschappen en kenmerken die het uniek maakt. Hier zijn enkele kenmerken waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een HVLS ventilator:

Besturing: Het is goed om te overwegen welke HVLS ventilatorregelingsoptie de juiste is om aan uw behoeften te voldoen. Met sommige controllers kunt u een hele vloot industriële ventilatoren regelen, ook met sensoren die automatisch veranderingen in uw omgeving detecteren en hierop reageren.
Grootte en aantal ventilatoren: Dit is afhankelijk van de grootte van uw commerciële of industriële ruimte. Hoewel een industriële ventilator effectiever is dan commerciële ventilatoren om de luchtstroom te bevorderen, creëren te weinig ventilatoren mogelijk niet voldoende luchtstroom.
Plaatsing van uw ventilator: Houd rekening met de grootte van uw ruimte en alles eromheen, zoals kolommen, verlichting en andere HVAC apparatuur die de luchtstroom zou kunnen belemmeren.

Als u niet zeker weet welke in uw geval nodig zijn, kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen voor meer informatie over onze ventilatoren en de installatiemogelijkheden.

 

Zorg voor comfort en veiligheid in uw bedrijf met Annerson
De hoogwaardige HVLS ventilatoren van Annerson zijn toepasbaar in allerlei grote gebouwen en een absolute aanvulling op uw bestaande HVAC systemen. Creëer een betere omgeving voor uw werknemers, uw klanten en iedereen die in uw pand verblijft.

 

Meer weten? Bekijk hier onze testvideo of neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis advies of offerte.