Top

HVLS ventilatoren en verlichting

Hoog-Volume Lage-Snelheid (HVLS) ventilatoren bieden een hoop voordelen, waaronder thermisch comfort en energiebesparing. Voor het beste resultaat is het vaak verstandig om voor een zo groot mogelijke diameter te gaan. Hoe groter de diameter, des te meer luchtverplaatsing en des te lager het toerental. Niet alleen zeer aangenaam, maar ook buitengewoon effectief. Met diameters tot wel 7,3 meter kan het een uitdaging zijn om ze op de juiste plaats te installeren. Het is dan van belang dat er rekening gehouden wordt met de verlichting. Ook al draait de HVLS ventilator erg langzaam, u wilt natuurlijk niet dat de bladen van uw nieuwe ventilator de verlichting in de weg zitten. Met deze blog willen we u helpen om lichtonderbreking door HVLS ventilatoren te voorkomen.

 

Voorkom lichtonderbreking
Op basis van uw plattegrond of de indeling van uw gebouw, komen wij met een aanbeveling. Door middel van het opstellen van een Layout maken wij zichtbaar wat het te verwachten resultaat zal zijn. Nu kan het voorkomen dat de ideale plek op papier het minst ideaal is voor installatie. Bij nieuwbouw is dit vooraf te tackelen en wordt verlichting en ventilatie op elkaar afgestemd, maar in een bestaand pand moeten er in dat geval soms aanpassingen gedaan worden. Het is in alle gevallen belangrijk dat er goed over nagedacht wordt. Als licht continu onderbroken wordt, ontstaat er vanwege het lage toerental een soort van knipperlicht-effect. Dat wil natuurlijk niemand, ook wij niet. Het kan niet alleen als hinderlijk worden ervaren, maar ook klachten veroorzaken bij uw werknemers.

 

Waar u op moet letten bij installatie onder een lichtbron:
1. Zorg allereerst dat de HVLS ventilator ver genoeg van de verlichting vandaan zit en als dat niet kan, minimaliseer dan de overlap tussen licht en ventilator. Let op! Dichter bij de motor betekent een hogere knipper-frequentie dan bij uiteinde blad;
2. Maak de verticale afstand tussen licht en blad zo groot als mogelijk. Hoe kleiner deze afstand, hoe hoger de concentratie en knipper-frequentie.

 

 


> installatie Annerson onder lichtlijn en tussen balken vanwege kraanbaan

 

Nu is het over het algemeen zo dat 1-punts lichtarmaturen gevoeliger zijn voor lichtonderbreking dan lichtlijnen (TL/LED). Hoewel we dan nog wel een onderscheid moeten maken tussen de verschillende vormen van verlichting, betreft het eigenlijk veelal diffuus of direct licht. Bij diffuus licht wordt het licht door de bron echt verspreid, het is gelijkmatig en egaal licht dat vrijwel schaduwloos is. Bij direct licht wordt er vaak rechtstreeks gericht op het te belichten oppervlak, zonder filter en veelal meer gebundeld, dus schaduwgevoeliger. Dit is eventueel weer op te vangen door indirect licht aan de ruimte toe te voegen, maar voorkomen is beter dan genezen vinden wij. Annerson installeert enkel en alleen onder een lichtbron als er geen enkele andere optie bestaat.

 


> installaties Annerson boven 1-punts lichtarmaturen

 

Om lichtonderbreking door HVLS ventilatoren te voorkomen, is het goed om over het verlichtingsplan na te denken voor installatie. Het is makkelijker de HVLS ventilator(en) zo te installeren dat u zich nooit zorgen hoeft te maken dat het gaat knipperen, dan dat u na de installatie een knipperlicht-probleem moet oplossen. Dus als u zelf installeert, installeer dan als het kan boven de verlichting of anders tussen de lichtlijnen in, ook al gaan de uiteinden van de bladen er net onder door. Gaat het niet anders en moet het onder een lichtbron, dan het liefst een lichtlijn zodat het niet of zo min mogelijk opvalt. Mocht er dan écht nog wat zijn, dan kunt u altijd nog 1 of 2 lichtlijn-units erboven gewoon uitzetten als op de foto hieronder. In een goed verlichte bedrijfshal gaat dit zelden ten koste van de lichtopbrengst.

 


> installatie door klant met uitgeschakelde verlichtingsunits boven ventilator

 

 

Heeft u vragen of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met u mee.