Top

BREEAM en HVLS

Duurzaam bouwen staat centraal in de hedendaagse architectuur, en BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) fungeert als een leidend kompas bij deze inspanningen. In deze blog gaan we iets dieper in op waarom Hoog Volume Lage Snelheid (HVLS) ventilatoren van waarde kunnen zijn voor BREEAM-gecertificeerde gebouwen. We belichten hoe deze ventilatoren bijdragen aan energie-efficiëntie, de luchtkwaliteit en het algehele comfort.

 

Energie-efficiëntie

HVLS ventilatoren staan bekend om hun vermogen om grote luchtvolumes te verplaatsen bij lage snelheden, wat hen tot een energiezuinige oplossing maakt voor het handhaven van comfortabele binnenomgevingen. In BREEAM-gebouwen is energie-efficiëntie een sleutelelement, en HVLS ventilatoren spelen een cruciale rol bij het behalen van dit doel. Door de ventilatoren strategisch te plaatsen, kan de luchtcirculatie worden geoptimaliseerd, wat de afhankelijkheid van HVAC-systemen vermindert en bijdraagt aan kostenbesparingen voor gebouweigenaren.

 

Thermisch Comfort en Ventilatie

Een fundamenteel principe van BREEAM is het creëren van omgevingen die het comfort van de gebruikers prioriteren. HVLS ventilatoren zijn ontworpen om thermisch comfort te verbeteren door een gelijkmatige luchtverdeling in een ruimte te bevorderen. In de winter kunnen ze op zeer lage snelheid draaien om warme lucht vanaf het plafond zachtjes naar beneden te duwen, waardoor overmatig gebruik van verwarmingssystemen wordt voorkomen. Tijdens de zomer kunnen de ventilatoren op hogere snelheid werken, waardoor een verkoelend effect ontstaat door luchtbeweging en verdampingskoeling. Deze dubbele functionaliteit draagt aanzienlijk bij aan het behalen van BREEAM-credits met betrekking tot de binnenluchtkwaliteit en het algehele comfort van de gebruikers van het gebouw.

 

Luchtkwaliteit binnen

BREEAM-certificering legt een sterke nadruk op de luchtkwaliteit binnen, waarbij wordt erkend dat dit van invloed is op de gezondheid en het welzijn van de gebruikers. HVLS ventilatoren dragen bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit door luchtcirculatie te bevorderen, de opbouw van verontreinigende stoffen te verminderen en het ontstaan van stilstaande lucht te voorkomen. Bovendien ondersteunt hun vermogen om natuurlijke ventilatiestrategieën te bevorderen de algehele luchtkwaliteit binnen het gebouw. Dit komt overeen met de BREEAM-criteria voor het behalen van credits met betrekking tot ventilatiesnelheden, pollutantbeheersing en het creëren van gezondere binnenomgevingen.

 

Duurzame Materiaalselectie

Een ander aspect van BREEAM-certificering omvat het gebruik van duurzame materialen in de bouw. De fabrikanten van onze HVLS ventilatoren integreren steeds meer milieuvriendelijke recyclebare materialen en energiezuinige technologieën in hun producten. Door direct aangedreven HVLS ventilatoren te selecteren met duurzaamheid in gedachten, dragen fabrikanten bij aan het behalen van BREEAM-credits met betrekking tot verantwoorde bronnen en materiaalselectie.

 

 

In conclusie biedt de integratie van HVLS ventilatoren in BREEAM-gebouwen een aanzienlijke toegevoegde waarde door de verbetering van energie-efficiëntie, thermisch comfort en binnenluchtkwaliteit. Naarmate de vraag naar duurzame bouwpraktijken blijft groeien, onderscheiden HVLS ventilatoren zich als een pragmatische en effectieve oplossing die naadloos aansluit bij de principes en doelstellingen van BREEAM-certificering. Door te investeren in deze innovatieve ventilatoren dragen bouwers niet alleen bij aan de milieuduurzaamheid van hun projecten, maar creëren ze ook gezondere en comfortabelere ruimtes voor de gebruikers.

 

 

Wilt u het maximale uit uw BREEAM-gebouw halen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met u mee.