Top

Totaaloplossing destratificatie

Per 1 januari 2024 zal Annerson destratificatoren van het merk Airius aan haar assortiment toevoegen. De destratificatoren zullen naast HVLS (Hoog Volume Lage Snelheid) ventilatoren worden ingezet om de luchtcirculatie in grote ruimtes te verbeteren door de luchtstroming te regelen en stratificatie te verminderen. Stratificatie is het natuurlijke fenomeen waarbij lucht in lagen van verschillende temperaturen verdeeld wordt in een ruimte, waarbij warme lucht zich naar het plafond verplaatst en koude lucht zich op lagere niveaus verzamelt. Dit kan leiden tot ongelijkmatige temperaturen in de ruimte, wat oncomfortabel kan zijn voor mensen en kan leiden tot energieverlies.

 

Om stratificatie te verminderen wordt de lucht op verschillende hoogtes gemengd, waardoor de temperatuur gelijkmatiger wordt verdeeld. Dit kan leiden tot energiebesparing door de behoefte aan verwarming of koeling te verminderen, omdat de ruimte efficiënter wordt verwarmd of gekoeld. Vanwege de kleine omvang zijn destratificatoren een perfecte aanvulling op HVLS ventilatoren in bepaalde situaties waar een HVLS ventilator niet past en er toch temperatuurregeling of thermisch comfort nodig is.

 

Hier zijn enkele scenario’s waarin destratificatoren goed kunnen samenwerken met HVLS ventilatoren:

 

Optimalisatie van luchtbeweging
In tegenstelling tot destratificatoren zijn HVLS ventilatoren uitstekend in het creëren van een brede luchtstroom die een groot gebied kan bestrijken. Destratificatoren kunnen worden gebruikt om de luchtbeweging te verbeteren door gerichte luchtstroom te bieden naar meer specifieke gebieden waar de stratificatie van lucht moet worden verminderd.

 

Temperatuurregeling op verschillende hoogtes
HVLS ventilatoren helpen bij het creëren van luchtcirculatie en een algemene luchtstroom in de ruimte, terwijl destratificatoren zich richten op het verminderen van stratificatie van lucht op verschillende hoogtes. Samen kunnen ze helpen bij het handhaven van een gelijkmatige temperatuurverdeling door de gehele ruimte, van vloer tot plafond.

 

Seizoensgebonden gebruik
In seizoenen waarin zowel verwarming als koeling nodig zijn, kunnen destratificatoren en HVLS ventilatoren samenwerken om de efficiëntie van het HVAC-systeem te verbeteren. De destratificatoren kunnen warme lucht naar beneden duwen in de winter om de verwarmingskosten te verlagen, terwijl de HVLS ventilatoren kunnen helpen bij het verbeteren van de verdamping van zweet op de huid in de zomer, waardoor er een koeleffect optreedt.

 

Complementaire functies in grote ruimtes
In grote open commerciële of industriële ruimtes kunnen HVLS ventilatoren worden gebruikt om algemene luchtcirculatie te bieden, terwijl destratificatoren kunnen worden geplaatst op specifieke en/of ontoegankelijke locaties waar de stratificatie van lucht even problematisch is. Dit zorgt voor een totale en meer uitgebreide aanpak van luchtbeweging en temperatuurregeling.

 

Bij Annerson gebruiken wij destratificatoren als aanvulling op onze HVLS ventilatoren door gerichte luchtcirculatie en temperatuurregeling te bieden op specifieke locaties in grote gebouwen, zoals bijvoorbeeld smalle gangpaden in DC’s en magazijnen of op plaatsen in fabrieken waar geen grote plafondventilator geplaatst kan worden. De gecombineerde inzet resulteert in een veel efficiënter en comfortabeler binnenklimaat, mede doordat er meer vierkante meters effectief worden bewerkt dan met 1 van de 2 oplossingen afzonderlijk.

 

Meer weten? Bekijk hier onze destratificatoren of neem vrijblijvend contact met ons op.