Top

Energiebesparing Zomer & Winter

Hoog Volume Lage Snelheid (HVLS) ventilatoren zijn ontworpen om grote luchtvolumes te verplaatsen bij lage snelheden. Ze bieden niet alleen comfort, maar kunnen ook aanzienlijke energiebesparingen opleveren, zowel in de zomer als in de winter. Hier is een korte uitleg over hoe HVLS ventilatoren energie kunnen besparen in beide seizoenen:

 

Zomer

  1. Verdampingskoeling

HVLS ventilatoren kunnen in de zomer fungeren als een kosteneffectieve vervanging of aanvulling op airconditioning. Door de lucht in beweging te brengen, versnellen ze het natuurlijke verdampingsproces op de huid van mensen, waardoor een verkoelend effect ontstaat. Hierdoor kan de thermostaat van de airconditioning een paar graden omhoog zonder aan comfort in te boeten, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

  1. Luchtcirculatie

HVLS ventilatoren zorgen voor een gelijkmatige luchtcirculatie in grote ruimtes. Dit voorkomt de vorming van warme luchtlagen bovenin uw pand en bevordert een uniforme temperatuur in de hele ruimte. Door de efficiënte luchtbeweging wordt de noodzaak van overmatig gebruik van airconditioning verminderd, wat resulteert in energiebesparing.

  1. Vermindering van Aircobehoefte

De combinatie van verdampingskoeling en verbeterde luchtcirculatie betekent dat HVLS ventilatoren de behoefte aan intensief gebruik van airconditioning verminderen. Dit bespaart niet alleen energie, maar verlengt ook de levensduur van airconditioningapparatuur door minder belasting.

 

Winter

  1. Warme lucht naar beneden

In de wintermaanden kunnen HVLS ventilatoren de opstijgende warme lucht met lage snelheid naar beneden duwen en gelijkmatig over de ruimte verdelen. Dit voorkomt dat warme lucht zich ophoopt tegen het plafond, wat typisch is in hoge gebouwen. Als gevolg hiervan wordt de verwarmingsbehoefte verminderd, waardoor energie wordt bespaard.

  1. Thermostaat naar beneden bijstellen

Door de gelijkmatige distributie van warme lucht met behulp van HVLS ventilatoren, kan de thermostaat van het verwarmingssysteem lager worden ingesteld terwijl het comfortniveau behouden blijft. Hierdoor wordt de energiebehoefte voor verwarming verminderd, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen gedurende de koudere maanden.

  1. Eliminatie van Koude lucht

HVLS ventilatoren helpen de luchtstroom te stabiliseren en koude tocht te voorkomen. Door koude lucht in beweging te houden en warme lucht naar beneden te duwen, wordt het thermische comfort verbeterd. Dit stelt gebouweigenaren in staat om de verwarming op een efficiëntere manier te gebruiken, zonder overmatig te hoeven verwarmen om koude zones te compenseren.

 

Kortom, HVLS ventilatoren kunnen dus niet alleen in de winter, maar ook (steeds meer) in de zomer bijdragen aan energiebesparing. Door verdampingskoeling, verbeterde luchtcirculatie en een efficiënte temperatuurverdeling bieden ze duurzame oplossingen voor het optimaliseren van het binnenklimaat en het verminderen van de afhankelijkheid van aanwezige HVAC-systemen.

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met u mee.