Top
energiebesparing

Kostenbesparing door destratificatie

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat een HVLS ventilator koelcomfort en kostenbesparing biedt in de hitte van de zomer. Een vaak over het hoofd gezien voordeel is echter de kostenbesparing die in de koudere wintermaanden kan worden behaald. Een proces dat destratificatie wordt genoemd, stelt HVLS ventilatoren niet alleen in staat om u te helpen koel te blijven, maar ook om u warm te houden.

 

Wat is destratificatie?
De wetenschap, zowel als onze eigen ervaring, heeft ons geleerd dat warmte omhoog gaat. Het is een feit dat warme lucht altijd naar het plafond stijgt omdat het lichter is dan koude lucht. Op de vloer, waar er gewerkt wordt, blijft het daardoor kouder. Dit proces noemen we stratificatie. Gelukkig is het mogelijk om dit proces om te keren door de warme en koude lucht te mengen en de temperatuur te egaliseren, ook wel destratificatie van de lucht genoemd.

 

Waarom destratificeren?
In de wintermaanden hoeven koude tenen en vingers niet de norm te zijn voor u of uw medewerkers. Door de warmte tegen het plafond, wel of niet van uw verwarmingssysteem, te verspreiden en circuleren kan dit probleem makkelijk verholpen worden. Temperatuurregeling is daarbij niet het enige voordeel. Denk ook aan: kostenbesparingen, productievere medewerkers en minder energieverbruik.

 

Kostenbesparingen
In de zomer wordt verwacht dat een ventilator helpt bij het reguleren van de temperatuur, wat resulteert in lagere kosten om uw gebouw te koelen. Het is echter net zo belangrijk om te profiteren van de kostenbesparingen die u in de winter kunt behalen. Met gecontroleerde luchtcirculatie zal de warme lucht van het plafond zich vermengen met de koelere lucht op de vloer van uw gebouw. U kunt dan op de meest efficiënte manier gebruik maken van de warmte die uw verwarmingsinstallatie levert om uw gebouw op temperatuur te houden. Hoewel de zomerbesparingen in ons opwarmende klimaat alleen maar toe zullen nemen, wordt er dus nog steeds het meest bespaard in de winter.

 

Productiviteit werknemers
Het is wetenschappelijk bewezen dat het productiviteitsniveau van een werknemer afneemt als de temperatuur te hoog is. Dit is ook het geval bij koud weer. Als productiviteit verloren gaat, houdt dit in dat er meer uren nodig zijn voor hetzelfde werk. Meer kosten dus. Dit komt nog vaker voor in gebouwen met hogere plafonds, zoals productie-, logistieke- en magazijnhallen. Juist daar is de kracht van een HVLS ventilator nodig om een verschil te maken. Bovendien, wanneer een HVAC systeem wordt belast, vraagt het meer onderhoud. Als dit niet (voldoende) gebeurt is er kans op stof- en schimmelvorming. Dit komt dan vrij in de lucht, wat de luchtkwaliteit en productiviteit vermindert en mogelijk ziekteverzuim doet toenemen.

 

Uw energieverbruik verminderen
Nederland moet voor 2030 de uitstoot van het broeikasgas CO2 terugdringen. Om dit doel te bereiken heeft de overheid afspraken gemaakt met bedrijven en maatschappelijke organisaties. Dit is vastgelegd in het Klimaatakkoord. In 2022 heeft 79% van de bedrijven al maatregelen genomen om de bedrijfsvoering duurzamer te maken (bron: CBS). Een efficiënte temperatuurregeling is een eenvoudige manier om de milieu-impact van uw gebouw te verlagen. Door uw bedrijfspand te verduurzamen, bespaart u energie en voldoet u aan uw verplichtingen. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder kosten.

 

Dit zijn slechts enkele voordelen van destratificatie die u kunnen helpen. Het maakt niet uit welk voordeel voor u van toepassing is of dat u een andere uitdaging heeft, zoals bijv. het comfort van uw klanten, de principes van destratificatie door HVLS ventilatoren garanderen u een tastbaar resultaat. Een resultaat dat op uw balans ook onder aan de streep een verschil maakt.

 

Heeft u nog vragen over hoe destratificatie met HVLS ventilatoren u kan helpen? Bekijk onze destratificatievideo om te zien hoe het werkt. Stuur ons een bericht of bel ons rechtstreeks op +31 13 533 94 84 voor een 1-op-1 analyse over hoe u optimaal kunt profiteren van de voordelen van destratificatie en het gebruik van HVLS ventilatoren in uw gebouw.